Skuteczne zwalczanie szerszeni

szerszen | zwalczanie szerszeni | dddrobak |

Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ) United Salions Światowa Organizacja Handlu (WTQ)World Trade Organization

Międzynarodowe Biuro Epizoocjt (OÏF.) The World Organisation for Animal Health (Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt)

– Codex alimentarius (Codex)

Międzynarodowa Konwencja Ochrony Roślin (IPPC) – International Plant Protection Convention

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) World Health Organization

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa Food and Agriculture Organization of the United Hâtions (FAO)

Porozumienia WTO (Światowej Organizacji Handlu)

W SPRAWIE STOSOWANIA ŚRODKÓW SANITARNYCH I FITOSANITARNYCH – Porozumienie SPS Porozumienie stwierdza, żc państwo członkowskie nie może narzucić ścisłego stosowania wobec importu z góry określonych zasad sanitarnych lub fitosanitarnych. Musi mieć możliwość dopuszczenia zastosowania wobec importu środków, które – chociaż są odmienne – moją równoważne skutki z punktu widzenia celów sanitarnych lub fitosanitarnych.

W Codex Alimentarius, Recommended International Code of Practice, General Principtes of Food Hygiene. (1999) zawarto zbiór zaleceń FAO/WHO dotyczących zachowania warunków przy produkcji bezpiecznej żywności. W punkcie 5.7. jest mowa o konieczności wprowadzenia skutecznego i ciągłego systemu monitorowania i zwalczania szkodników wokół zakładów produkujących żywność jako jednego z elementów dobrej praktyki higienicznej (Good Hygiene Practice GHP). Celem GHP przy produkcji i dystrybucji żywności jest stworzenie takiego środowiska, w którym szkodniki nic mogą bytować: właściwe przechowywanie produktów 1 Odpadków tak, aby nic stanowiły pożywienia i kryjówek dla szkodników; ciągły monitoring pomieszczeń; działania eliminujące szkodniki za pomocą środków nie powodujących skażenia żywności; działania profilaktyczne zapobiegające inwazji oraz zagnieżdżeniu się szkodników pomieszczeniach.

Unijnym dokumentem odnoszącym się do produkcji bezpiecznej zwalczanie szerszeni była Dyrektywa 93/43/EEC z dnia 14 czerwca 1993 r. wydana w celu poprawy stanu sanitarnego. W sektorze produkcji żywności wprowadziła obowiązek stosowania w państwach członkowskich od 1996 r zasad HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli). Nowszy dokument to Rozporządzenie Rady F.u ropy 178/2002, które rozszerzyło ten obowiązek na produkcję wstępną (podstawową) do poziomu gospodarstwa rolnego obejmując cały łańcuch żywnościowy (od pola do stołu). W produkcji podstawowej (hodowla, rolnictwo, myślistwo, rybołówstwo) dopuszcza się stosowania Dobrych Praktyk Higienicznych -G£1P i Dobrych Praktyk Produkcyjnych (Good Manufacturing Practice – GMP).

Jednocześnie została bardzo wyraźnie wyartykułowana zasada odpowiedzialności producenta za produkt, szczególnie w zakresie jego bezpieczeństwa.

Podstawy prawne i normatywne GHP i GMP

  • Codex Alimentarius (Załącznik 1 CAC/RCP1-1969, Rev.4,2003-dotyczy systemu HACCP)
  • Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, zpóźn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 1S, t. 6, str. 463);
  • Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.042004, str. 1, z póżn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319);

853/2004 – ustanawiające szczegółowe przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego,

854/2004 – ustanawiające szczegółowe zasady organizacji kontroli urzędowej żywności pochodzenia zwierzęcego, 882/2004 – w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt oraz rozporządzenie

183/2005 ustanawiające wymagania dotyczące higieny pasz

Norma JS022000 „System zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym iywnośd w łańcuchu produkcyjnym” plus PAS220

BRC Global Standard-Food (Standard Brytyjskich Sieci Handlowych)

żądło szerszenia